Koffieparadijs in El Salvador

Koffieparadijs in El Salvador

Coffeecompany HQ

2 minute read

Op een uurtje rijden van San Salvador ligt de paradijselijke plantage van Vickie Ann Dalton en haar man Francisco. Wij gingen op bezoek.

Finca Matalapa

Tijdens onze trip naar Guatemala en El Salvador in 2011 proefden we veel fantastische koffies, bezochten we mooie plantages en ontmoetten we bijzondere mensen; Iets wat vaker hand in hand lijkt te gaan. Achter de lekkerste koffie schuilt vaak een prachtige plantage, mooi gelegen en onderhouden, met oog voor de biodiversiteit en vruchtbaarheid van de grond. De wet mill (waar de koffie wordt gewassen), is mooi schoon en waar de koffie ligt te drogen is het zo fris als een net verschoond bed. De sfeer onder de werknemers is vrijwel altijd goed. Achter deze koffie schuilt in negen van de tien gevallen een koffieboer vol passie.

Finca Matalapa

Een van de meest bijzondere ontmoetingen was die met Vickie Ann Dalton en haar man Francisco in El Salvador. Vickie erfde van haar grootmoeder de plantage 'Finca Matalapa', een vierde-generatieplantage, opgezet in de late negentiende eeuw, compleet met wet mill en dry mill vol antieke machines in felle kleuren en aangedreven door stoom. Hierdoor kan Vickie als een van de weinige boeren volledig zelfstandig koffie produceren en exporteren. Een echte single estate koffie dus.

Vickie

De hand van Vickie en haar grootmoeder is duidelijk zichtbaar. De plantage ziet eruit als een uit de kluiten gewassen tuintje, met overal bloemen en planten. Naast het produceren van koffie ziet Vickie het onderhouden van zestien hectare maagdelijk tropisch regenwoud als haar verantwoordelijkheid. De plantage, gelegen in La Libertad (een klein uurtje rijden vanaf hoofdstad San Salvador), ligt op 1300 meter hoogte. Daarmee is het niet een van de hoogst gelegen plantages, maar de ligging - in de frisse wind van de Atlantische Oceaan - maakt de Paca koffiebessen toch erg geconcentreerd van smaak.

Finca Matalapa

Inmiddels mogen we ieder jaar wat van haar koffie kopen en zijn we in 2012 weer op bezoek gegaan. De koffie is super en da’s mooi, want het zou jammer zijn deze vriendschap en bezoekjes op te geven. Matalapa haalde in 2008 de tiende plaats in de Cup of Excellence-verkiezing.

Benieuwd hoe dit smaakt? Matalapa Alt text

What's next

LEES MEER Proces

van bes naar koffie

De stappen die je moet zetten om koffie te produceren zijn op zich niet moeilijk. Je moet ze echter s...

LEES MEER Uitgelicht

kenya feel it?

Wat ons betreft komt Kenia redelijk dicht in de buurt van het koffieparadijs.

Back to Top