kenya feel it?

kenya feel it?

CC Branderij, Amsterdam

2 minute read

Wat ons betreft komt Kenia redelijk dicht in de buurt van het koffieparadijs.

Kenya

Natuurlijk, als koffieliefhebber kun je in heel veel landen mooie koffie vinden.

In Ethiopië bijvoorbeeld, vind je prachtige koffies die groeien in hun natuurlijke habitat; het tropische oerwoud. Door de vele verschillende oorspronkelijke variëteiten produceert Ethiopië koffies die haast onvergelijkbaar zijn met alle andere soorten.

In Centraal-Amerika staat de ontwikkeling niet stil en experimenteren talentvolle boeren met nieuwe variëteiten en verwerkingsmethoden en komen er met steeds grotere regelmaat de meest waanzinnige koffies voorbij. Zelfs uit Brazilië, waar de koffie heerlijk is maar niet altijd even spannend.

Kenya

Je zult begrijpen dat het niet eenvoudig is je lievelings oorsprongsland te kiezen. Dat doen we dan ook niet, maar laten we zeggen dat Kenia aardig in de buurt komt.

Variëteiten
Met eigen doorontwikkelde variëteiten, met name sl28 en sl34 en ideeën over het verwerken van koffie, weet Kenia de hartslag van de koffieliefhebber al jaren consequent omhoog te krijgen. Vooral de koffies uit de Nyeri streek knallen uit je kopje met intense bessen, complex fruit en sappige smaken. Nyeri is een gebied in Centraal-Kenia, ruim een uurtje ten noorden van Nairobi en uitkijkend op Mount Kenya.

Kenya

Verwerking
Vrijwel alle koffie die uit Kenia komt is gewassen. Dat gebeurt met een unieke methode, waarbij de koffiebonen na het de-pulpen, (nat) fermenteren en wassen nog een post-soak in een waterbad krijgen, waarna de koffie soms nogmaals wordt gewassen. Het lijkt erop dat dit ook bijdraagt aan het uitgesproken fruitige en zuivere karakter van Keniaanse koffie.

Veilingsysteem
Een van de andere dingen die Kenia uniek maakt is het veilingsysteem waarin de koffie wordt verhandeld. In tegenstelling tot vele andere producerende landen, wordt in Kenia de groene koffie verkocht volgens een veilingsysteem gebaseerd op kwaliteit. De boeren, corporaties en washing stations zijn gemotiveerd om de allerbeste kwaliteit te maken, omdat tot 80% van de opbrengst terugstroomt naar de boer. De prijzen die betaald worden voor mooie Keniaanse koffie liggen consequent op het hoogste niveau ter wereld, tot wel tien keer de marktprijs.

Wij zijn dus niet de enige Kenia-fans.

What's next

LEES MEER Proces

van bes naar koffie

De stappen die je moet zetten om koffie te produceren zijn op zich niet moeilijk. Je moet ze echter s...

LEES MEER nu als filter

finca filadelfia (colombia)

Yes, onze vaste Colombiaanse koffie is er weer. Alweer de negende oogst die we kopen van Oscar en Yaq...

Back to Top