CC Oosterdok
Amsterdam

Dit is onze eerste prijswinnende CC ‚nieuwe stijl’, maar er is meer nieuw aan deze winkel dan het interieur. Het team van deze winkel focust zich voornamelijk op het schenken van de meest bijzondere koffie’s en thees. Zo vind je er een schitterende La Marzocco Strada espressomachine en een grote brew bar waar we handmatig de crème de la crème van koffie en thee maken, en er zijn altijd specials op het menu te vinden.

Adres

Oosterdokskade 137
1011 DL Amsterdam
020-3033877

Openingstijden

Ma - zo: 8:30 – 18:00

Dit is onze eerste prijswinnende CC ‚nieuwe stijl’, maar er is meer nieuw aan deze winkel dan het interieur. Het team van deze winkel focust zich voornamelijk op het schenken van de meest bijzondere koffie’s en thees. Zo vind je er een schitterende La Marzocco Strada espressomachine en een grote brew bar waar we handmatig de crème de la crème van koffie en thee maken, en er zijn altijd specials op het menu te vinden.

Best Coffee Concept

By Jasper Uhlenbusch CC Oosterdok, Amsterdam

Best Coffee Concept

CC Oosterdok wint de award voor Best Coffee Concept 2013 op de Hospitality & Style Award van Entree (voorheen Venuez). Oosterdok was onze eerste lokatie waarin we in de nieuwe stijl, met nieuwe interieur elementen en apparatuur aan de slag gingen. En natuurlijk met ons nieuwe assortiment koffiebonen en thee.

Het was sowieso al een hele eer om genomineerd te worden, samen met mooie namen als Lot Sixty One, de vette nieuwe bar/branderij van Espressofabriek en Hometown in Den Haag. Allemaal winnaars natuurlijk, en dan zijn er nog vele andere supermooie en goede koffiezaken die niet op het lijstje staan die allemaal specialty coffee op de kaart zetten. Wel superleuk om te winnen en gewaardeerd te worden door een deskundige jury! We vonden het in ieder geval een "oscar selfie" waardig moment!

oscarselfie

*foto van selfie door Tony Perez

Berend's Playlist van de Maand

CC Oosterdok, Amsterdam

Berend's Playlist van de Maand

Een nieuwe maand, een nieuwe playlist. Deze keer hebben we Berend te gast. Fanatiek barista bij CC Oosterdok en zanger bij de band Velvvet. Berend's CC Playlist van de Maand - Apr. 2014

"Voor mijn lijst heb ik gekozen voor nummers met een fijne productie, die soms terugkijkt naar de grote voorbeelden van de jaren '80 (Craft Spells, Swim Deep). Ik ben zelf erg gevoelig voor een nummer dat fris klinkt en gewoon 'klopt' als je het de eerste keer luistert. Ook staan er in mijn lijst een aantal Nederlandse artiesten waar ik fan van ben, omdat ik ook vaak te spreken ben over Nederlandse releases.

Qua feel van de nummers heb ik gekozen voor een mix tussen wat rustigere, soms loungemuziek én wat muziek die deze zomer over de festivalweides mensen in beweging gaat brengen. Geniet ervan!"

Klik hier voor de playlist!

Pims Playlist van de Maand

CC Oosterdok, Amsterdam

Pims Playlist van de Maand

Iedere maand laten we ons muzikaal verrassen door een CC Barista. Deze maand hebben we CC Oosterdok barista Pim aan de draaitafel!

Pims CC Playlist van de Maand - september 2014

Wie ben je en wat doe je zoal behalve koffie zetten?

"In m'n paspoort staat dat ik Paul heet maar in de afgelopen 23 jaar ben ik toch tot een échte Pim geworden, wat al vanaf het begin m'n roepnaam was dus dat is op zich mooi.

Ik ben opgegroeid in het zonnige zuiden, in Maastricht om precies te zijn! Natuurlijk een schitterende stad (ga er eens kijken) maar het Amsterdamse bleek al snel een plek waarin ik meer tot m'n recht kon komen. Buiten koffiezetter ben ik masterstudent aan de UvA (privaatrecht) en doe ik als lid van het Patta Running Team veel aan hardlopen, wat ook leuke trips naar het buitenland om mee te doen aan wedstrijden omvat. Verder vind ik het leuk om mij creatief te buiten te gaan in fotograferen en tekenen en interesseer ik me voor kunst, architectuur en vintage meubels (mid-century). Ik kom bij CC eigenlijk pas net kijken, hoewel het voelt alsof ik er al jaren werk door de schitterende collega-vrienden waarmee ik het genoegen heb zo veel snel omvliegende uren in ons clubhuis door te brengen (CC Oosterdok)."

Hoe ziet je Spotify lijst eruit?

"Het klinkt altijd cool als je kunt zeggen dat je een 'eclectische' muzieksmaak hebt. Nu kan ik niet met grote zekerheid van mezelf zeggen dat ik een zo'n brede smaak heb, maar ik kon zonder meer wat nummertjes bedenken die ik tijdens m'n shifts wel graag wilde horen. Ik betrap mezelf er dan vaak op dat ik hang naar rustige en kind- en omavriendelijke hiphop maar ook naar electro en alternative rock. Ik vind het ook interessant om oude nummers langs te laten komen die onlangs nog als sample zijn gebruikt (quizvraag!). Niet te diep de genres in, zonder de keuzes al te voor de hand liggend te laten worden!"

Drie nummers uit Pims lijst uitgelicht:

Provider - N.E.R.D

"Deze track staat op het album 'in search of', een van de eerste cd'tjes die ik met m'n eigen centen kocht denk ik. Geweldig platgedraaid op m'n krakkemikkige stereotoren vroeger en ook daarna altijd wel een van mijn favoriete albums gebleven!"

April 14th - Aphex Twin

"Hoog op m'n bucket-list staat wel fatsoenlijk piano leren spelen, en hoewel dit geen geweldig ingewikkeld stuk is (Chopin I see you) krijg ik wel altijd mooie gevoelens van deze plaat (janken of lachen) en zou ik 'm graag willen kunnen spelen!"

Today was a good day - Ice Cube

"Dé getto-proof feel good plaat bij uitstek, je moet toch wel je hoofd op en neer bewegen als je deze hoort!"

En wat gaat er op tijdens het schoonmaken als de deuren eenmaal dicht zijn?

"Kanye West, luid."

Klik hier voor de playlist!

Dutch Aeropress Championship 2015

CC Oosterdok, Amsterdam

Dutch Aeropress Championship 2015

Op vrijdag 13 maart organiseren wij voor de tweede keer achtereen het Dutch Aeropress Championship. Hij gaat weer plaatsvinden in onze vestiging op de Oosterdokskade in Amsterdam.

Toegang tot het evenement is gratis. RSVP facebook-event vereist / vol=vol!!!

Wij zijn sinds de Aeropress in Nederland te vinden is fan van deze veelzijdige en simpele zetmethode. De aeropress is een kunststof zetsysteem voor koffie. Alan Adler, bekend van de Aerobie-frisbee, vond hem vanuit persoonlijke enthousiasme voor goede koffie uit. Het resultaat was een ronde buis met een papieren filter onderin. Een rubberen ring zorgt ervoor dat de koffie handmatig door het filter wordt gedrukt. Tegenwoordig worden alle filterkoffies in de Coffeecompany gemaakt met Aeropress.

Alt text Posterdesign door Resuk

Het leukste aan de Aeropress is dat er zo veel mogelijk is. Daarom is dit de favoriete methode van veel van onze barista’s. De methode is zo veelzijdig dat dit jaar in tientallen landen nationale competities zijn en in 2008 het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd in Oslo.

In tegenstelling tot veel koffiewedstrijden is deze laagdrempelig van aard. Alle deelnemers gebruiken dezelfde koffie, en strijden via een afvalmechanisme tegen elkaar. Wie de lekkerste koffie voor de driekoppige jury maakt, gaat door naar de volgende ronde. De winnaar mag zich niet alleen Nederlands Aeropresskampioen noemen, maar gaat ook begin april naar Seattle voor het wereldkampioenschap.

Inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. De deelnemers zijn in alfabetische volgorde:

Axe Hessel, Belle Montanus (Bocca Coffee), Bert Van Wassenhove (Caffenation Amsterdam), Bob Wenneker (Headfirst Coffee Roasters), Bonne Postma (Babo Coffee), Dagmar Geerlings, Dylan Sedgwick (Headfirst Coffee Roasters), Edward Beumer (Trakteren), Erik Oosterhuis (Trakteren), Floris van der Burg (White Label Coffee), Francesco Grassoti (White Label Coffee), Gerben Engelkes (Black & Bloom), Harry Breugom, Ilithyia Meriën (Hometown), Ka-Tjun Hau (Coffeecompany), Martijn van der Velden, Max Weldam (The Village Coffee & Music), Mieke Boden (Borgman & Borgman), Nicolas Castagno (Scandinavian Embassy), Nisse van Rossum (Coffeecompany), Rob Kerkhoff (Babo Coffee), Rodi Dijkhuizen (Crusio), Simon Boone (Caffenation), Vincent Zwaan.

Competitiekoffie Finca El Mango, Nariño, Colombia Alt text

Curtis Harding X Coffeecompany

By Jasper Uhlenbusch CC Oosterdok, Amsterdam

Curtis Harding X Coffeecompany

Op zondag 23 november zal Curtis Harding een exclusief in-store optreden doen bij de Coffeecompany op de Oosterdokskade 137 in Amsterdam. De aanvang is 15:00u en de toegang is gratis. De entree van Amerikaanse soul man Curtis Harding in de Nederlandse muziekwereld verloopt stormachting. Deze week is de eerste single ‘Keep On Shining’ is Megahit op 3FM. Eerder was het nummer al ‘Single van de Week’ bij 3voor12 en de ‘Radio 6 Schijf’ van 6. Kort na het verschijnen van zijn debuut album ‘Soul Power’ op 14 november zal Curtis Harding 6 Nederlandse steden aandoen voor zijn door 3voor12 gepresenteerde club tournee.

Het album ‘Soul Power’ is gevormd door de ervaringen van Harding met Michigan, waar zijn moeder in een koor zong. Curtis is hierdoor on the road opgegroeid. “Gospel is inspiring,” zegt Harding. “From hardship and trials, you make something beautiful. It’s the history of black people in America, what happened to us during slavery, it’s the foundation of blues, R&B, soul, country, rock.” Het talent van Harding bleef niet onopgemerkt. Zo heeft hij een tijdje in het achtergrondkoor van Cee-Lo Green gezongen en werd vrienden met de band The Black Lips. Jack White nodigde Curtis Harding eerder deze zomer uit om op tournee door de US te gaan. Een betere naam dan ‘Soul Power’ had Harding niet kunnen kiezen voor zijn album: als een rit door Womack’s ‘110th street’ ademt het 70s soul in puurste vorm. Rolling Stone Magazine omschrijft het album van Curtis dan ook als “super-fly nuggets from soul and rock's late-Seventies crossover heyday”.

Curtis Harding is te zien in de volgende zalen:

3voor12 presents Curtis Harding live:

20 nov – Nijmegen – Doornroosje 21 nov – Groningen – Simplon 22 nov – Utrecht - Le Guess Who 23 nov – Amsterdam – Coffeecompany Oosterdokskade (middag) 23 nov – Amsterdam – Paradiso, Upstairs (avond) 24 nov – Rotterdam - Rotown 25 nov – Eindhoven - Effenaar

Dutch Aeropress Championship 2014

CC Oosterdok, Amsterdam

Dutch Aeropress Championship 2014

We zijn supertrots dat we vandaag de Dutch Aeropress Championship 2014 mogen aankondigen. We zijn sinds de Aeropress in Nederland te vinden is (toen we hem nog moesten importeren) fan van deze veelzijdige en simpele zetmethode. Zo veelzijdig dat dit jaar in tientallen landen nationale competities zijn en in 2008 het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd in Oslo.

Poster

Het nationale kampioenschap wordt een week na het Amsterdam Coffee Festival georganiseerd in onze nieuwe winkel op Oosterdokskade in Amsterdam op 9 mei 2014, om 17.00 uur. De inschrijvingen zijn inmiddels voltooid, dit zijn de deelnemers dit jaar (op alfabetische volgorde):

Angelo v/d Weerd (The Village), Axe Hessel, Bas Rutjens, Belle Montanus (Coffeecompany), Bob Wenneker (Espressobus), Edward Beumer (Trakteren Koffie Thee Chocolade), Erik Oosterhuis (Trakteren Koffie Thee Chocolade), Kristina Larsdotter Ndebele (Scandinavian Embassy), Lex Wenneker (Headfirst Coffee Roasters), Martijn van der Velden, Marty Geezer (The Village), Mieke Boden (Crusio), Nicolas Castagno (Scandinavian Embassy), Rodi Dijkhuizen (Crusio), Sander de Putter, Simon Boone (Caffenation), Tim Blok (Coffeecompany), Wouter Wenting (True Barista).

De koffie waarmee gespeeld gaat worden is dit jaar Finca Matalapa uit El Salvador. Ruim twee jaar geleden gingen we bij de plantage langs en schreven dit verslag.

Dutch Aeropress Championship 2016

CC Oosterdok, Amsterdam

Dutch Aeropress Championship 2016

Coffeecompany organiseert dit jaar voor de derde keer het Dutch Aeropress Championship: de leukste en de meest toegankelijke koffiewedstrijd van Nederland. Op 19 maart 2016, in het weekend van het Amsterdam Coffee Festival, barst deze strijd weer los op onze Oosterdok-locatie in Amsterdam.

De Aeropress is onze favoriete zetmethode voor filterkoffie. Simpel, snel, schoon en - vooral - Lekker. Perfect voor één mok koffie en daarom ideaal voor de koffiedrinker thuis. Het systeem is bedacht door ingenieur Alan Adler, bekend van de Aerobie frisbees. Hij was nooit tevreden over zijn koffie en vond daarom maar zijn eigen zetmethode uit. Hij wist dat een lagere temperatuur bitterheid en aciditeit verlaagde en tot een zoetere koffie leidde. En ook dat papieren filters zorgen voor een helder mondgevoel. Het resultaat was een ronde buis met een papieren filter onderin. Een rubberen ring zorgt ervoor dat de koffie door het filter wordt gedrukt.

poster

Tijdens het Dutch Aeropress Championship strijden 27 kandidaten om de felbegeerde kampioenstitel. In tegenstelling tot veel koffiewedstrijden is deze laagdrempelig van aard. Alle deelnemers gebruiken dezelfde koffie, en strijden via afvalrondes tegen elkaar. Wie de lekkerste koffie maakt voor de onafhankelijke jury bestaande uit ervaren professionals, gaat door naar de volgende ronde. Degene die uiteindelijk het lekkerste kopje koffie van Nederland weet te persen uit de Aeropress zal de titel Dutch Aeropress Champion krijgen en een trip naar Dublin winnen. Daar zal de winnaar zijn of haar kunsten laten zien tijdens het World Aeropress Championship.

Poster

We vroegen grafisch ontwerper Vincent Meertens aan de slag te gaan met de poster van dit jaar. Elementen uit de Aeropress en de Nederlandse (grafische) identiteit werden gecombineerd, en vormen een gelaagde mix van vormen en typografie. Een interview over de poster met de ontwerper is hier te vinden.

Inschrijving

De inschrijving voor deelnemers aan het Dutch Aeropress Championship ging maandag 8 februari om 10.00 uur open op coffeecompany.nl. Inmiddels is de registratie gesloten. Deelnemers zijn dit jaar:

Amani Wijte (Quatier Putain), Andy Bogerd (Just Like Your Mom), Axe Hessel, Bas Rutjens, Ben Richardson (Bocca Coffee Roasters), Bob Wenneker, Christiaan Lo, Dylan Sedgwick (Back to Black), Edward Beumer (Trakteren), Eline Koelman (Back to Black), Erik Oosterhuis (Trakteren), Floris van der Burg (White Label Coffee), Harry Breugom (Noc Noc), Hicham Batou (Inspiratie Creatie), Jasper Tuls (Coffeecompany), Jolijt Bosch (Coffeecompany), Joop Schouten, Laura Sanz (Coffee Bru), Linda van der Meer (In de Doelen), Max Weldam (The Village Coffee & Music), Mieke Boden, Shaddy Mirza (Inspiratie Creatie), Siebe van Rijsbergen (Man Met Bril Koffie), Thijmen Scheeper (Coffee Bru), Tom Borgman (Borgmanborgman), Wouter Andeweg (Borgmanborgman), Xanthe Sluijs (The Village Coffee & Music), 2x TBD (Coffeecompany)

Jury

We hebben een volledig internationale jury dit jaar zover gekregen om naar DAC'16 te komen:

Zsuzsa Zichó (Modern Standard Coffee), Damian Durda, Måns Akne Andersson (32Cup), Jasper Uhlenbusch (Coffeecompany)

Check het facebook-event voor meer info.


Pers: stijn@coffeecompany.nl

De Koffie van Tegenwoordig

CC Oosterdok, Amsterdam

De Koffie van Tegenwoordig

Marthijn de Vries, barista bij Coffeecompany Oosterdok, schreef ‘De Koffie van Tegenwoordig’. Een boek over specialty coffee bestaande uit vier hoofdstukken: culture, grow, roast en brew. Donderdag 8 december is de boekpresentatie in Coffeecompany Oosterdok. Net voor de eerste exemplaren van de drukker afrolden spraken we hem over het boek en zijn interesse in koffie.

Tekst: Nydia van Voorthuizen

Waar begon jouw koffieverhaal?

“Toen ik uit huis ging om in Maastricht Hotel Management te studeren gaf mijn moeder mij zo’n Bialetti mee en een molentje. Op mijn studentenkamer ben ik toen Youtube-filmpjes gaan kijken, want ik had geen idee hoe zo’n ding werkte. Daar is het allemaal mee begonnen.”

Wanneer kwam de switch van ‘wel leuk’ naar de passie die het nu is?

"Ik verhuisde terug naar Utrecht en ging daar werken bij espressobar Zwart Goud. Dat is waar ik mijn eerste echte koffie-ervaring opdeed. Als ik iets doe, dan wil ik ook gelijk alles weten. Mij er echt in verdiepen. Dat gold ook voor koffie en dat is daar ontstaan. Ik heb toen ook een cursus gevolgd aan de International Tea and Coffee Academy en ondanks dat ik het meeste ergens wel al wist, heeft dat ook bijgedragen."

En hoe kwam het dat je uiteindelijk een boek wilde schrijven?

"Ik merkte al snel dat het moeilijk was de waarheid op tafel te krijgen. Dan wilde ik bijvoorbeeld weten wat een espresso nou eigenlijk was en bleek de definitie overal net anders te zijn. Om meer duidelijkheid te krijgen ging ik het een en ander op papier zetten. In eerste instantie vooral voor mezelf, ik had geen plannen om het uit te geven. Tot ik met mijn vriendin op vakantie was in Frankrijk. In een koffiebar lag een boekje met de beste koffieplekken in Parijs en waar je het best je koffie kan kopen. Dat vond ik echt super tof en we dachten toen: waarom maken we niet zoiets voor Nederland? Voor de tent hebben we toen zitten brainstormen, maar dachten al snel dat al dat soort info via Google makkelijk te vinden is. Toen kwam dus het idee om meer over het verhaal achter de koffie op papier te gaan zetten en ‘De Koffie van Tegenwoordig’ is daarvan het resultaat. Ik wilde geen boek schrijven van 300 pagina’s, maar bij de basics blijven. Ik hou ook van duidelijkheid. Vandaar dat het uiteindelijk vier hoofdstukken zijn geworden. Ik begin met de cultuur en ga dan van de boon, grow en roast, tot het uiteindelijke zetten van koffie. Het boek is dan ook bedoeld voor bezoekers van koffiebars die zelf geen barista zijn, maar wel meer willen weten."

Wat is het in koffie dat jou zo trekt?

"Ik vind het tof om dat wat ik doe heel precies te doen, echt te nerden. Koffie is zo ongelooflijk breed. Het is niet alleen maar een goede boon en er dan water overheen gooien. Je kunt er eindeloos mee experimenteren. En dat koffie mensen samenbrengt, iets wat in het boek ook terugkomt. Onder het koffiedrinken ga je dingen bedenken, koffie is daar de fuel voor. Dat vind ik mooi."

Als er een ding is wat mensen uit je boek meenemen of onthouden, wat zou dan moeten zijn?

"Dat mensen beseffen dat de koffie die we in Nederland drinken eigenlijk echt slecht is. De norm is hier laag. Hopelijk pikken ze dan wat kleine dingetjes op uit het boek waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat ze elke dag een goede kop koffie drinken. Via via heb ik nu bijvoorbeeld iemand leren kennen die net met zijn collega’s een Aeropress en molentje heeft aangeschaft. Ze drinken niets meer uit de automaat en hij appt af en toe wat ze aan het proberen en doen zijn. Ik hoop met het boek de norm net een beetje omhoog te halen."

Wat is je gouden tip voor het maken van goede koffie? Met welke kleine verandering kun je een grote stap maken?

"Verse bonen malen! Daar ben ik ook mee begonnen. En ga lekker experimenteren."

Wil je bij de boekpresentatie van De Koffie van Tegenwoordig zijn? Dat kan! Donderdag 8 december ben je vanaf 20:00 uur welkom bij Coffeecompany Oosterdok.

Sprudge: Live from Amsterdam

CC Oosterdok, Amsterdam

Sprudge: Live from Amsterdam

Podcasts, we houden ervan! Onze vrienden van Sprudge gingen op Europese Coffee Podcast Tour en bezochten na Parijs, Londen en Dublin ook Amsterdam.

Te gast bij Scandinavian Ambassy waren Cerianne Bury, Quality Coordinator bij Trabocca; Rikard Andersson, de chef en mede-oprichter van Scandinavian Embassy; Karina Hof, schrijfster bij Sprudge en Coffeecompany's eigen Stijn Braas.

Stijn vertelt over de afgelopen 20 jaar Coffeecompany en de ontwikkeling van Specialty Coffee in Nederland, zijn locatie aan de Oosterdokskade en het meedoen aan koffiewedstrijden.

Beluister de podcast in je browser of via iTunes

via: sprudge.com

Scandinavian

Back to Top