Meet the Makers - La Marzocco

Meet the Makers - La Marzocco

Coffeecompany HQ

4 minute read

CC captain Leslie ging samen met brander Tom en technicus Hayo langs bij de makers van onze espressomachines: La Marzocco, in de buurt van Florence, Italië. Een trip report:

Leslie

"Begin dit jaar mocht ik, als coffeegek en Marzocco-fanboy een factory visit doen. How it’s made, maar dan met eigen ogen. Een meet-and-greet met Justin Bieber, maar dan met een bebaarde Italiaan.

Dus stonden Hayo, Tom en ik met hele kleine oogjes in het holst van de nacht op Schiphol. Onze fantastische host Henk Langkemper voorzag ons na de douane snel van een kop koffie waarna wij stijf van de robusta naar Italië vlogen. Een norse Italiaan die elk vooroordeel over Italiaans rijgedrag dubbel en dwars bevestigde haalde ons op de krappe Italiaanse luchthaven van Pisa op."

Hayo & Leslie

"Eenmaal aangekomen in het kleine bergdorpje waar La Marzocco ons hotel geregeld had, realiseerden wij ons hoe druk het in de randstad is. Het cliché van het dorpje met maar 1 straatje en een aantal opa’s op een bankje was overal om ons heen. We kregen een korte wandeling waar Henk als een heuse local vertelde over de geschiedenis van het dorpje waarna we werden opgehaald door een busje van La Marzocco die ons naar de fabriek bracht."

La Marzocco

"De fabriek is totaal niet wat ik verwachtte bij de producent van de, in mijn ogen, mooiste machines ter wereld. Een klein, gemoedelijk bedrijf waar een groepje ingenieurs staat te vergaderen bij de espresso-machine, in plaats van in een muf kantoortje te zitten. Na een kennismaking met de nestor van het bedrijf, Piero Bambi, die op een leeftijd waar wij in Nederland al lang achter de geraniums zitten nog iedere dag espresso-machines ontwerpt realiseerde ik mij dat dit niet zomaar een bedrijf was. Zo leerden wij dat de LM Linea PB staat voor Piero Bambi. Inderdaad, het laatste paradepaardje van La Marzocco is ontworpen door deze flamboyante man."

GS3 Boilers

"Na een korte rondleiding door de fabriek, waar we onder andere langs gouden (!) espressomachines kwamen was het tijd om te eten. Natuurlijk zou Italië Italië niet zijn als dat geen pasta was. We hadden gehoopt op lekker eten, maar dit overtrof alle verwachtingen. De simpelste ingrediënten werden in het kleine restaurantje aan de overkant van de doorgaande weg omgetoverd tot fabelachtige pasta's. Het feit dat wij daar tussen de espressomachine-monteurs zaten maakte het plaatje voor ons compleet. Uren later was het tijd voor de rest van de tour."

Henk en Enrico

"De tour leidde ons langs de volgende verdieping van de fabriek waar de authentieke monteurs in opperste concentratie werkten aan de mooiste machines. Iedere monteur had zijn eigen taak en deed dit vol passie en bezieling. Hoe geconcentreerd deze mannen, maar ook vrouwen, werkten aan het product deed mij realiseren dat dit de reden is waarom dit alleen in Italië kan. Deze mensen zijn trots op het merk waar ze voor werken, ze werken met passie en trots. De reusachtige Italiaanse ego’s zorgen ervoor dat de monteurs geen enkele concessie doen en iedere machine de beste machine ooit willen maken."

Schroefjes

"‘s Middags was het tijd voor een rondleiding door Florence, uiteraard in een snelle Alfa reed onze Italiaanse gastheer Enrico ons in een fractie van de berekende reistijd naar Florence. Een charmante Italiaan met een sportwagen die alles weet over espressomachines, kunst en eten. Hij leidde ons vol energie en trots rond door Florence, langs alle bezienswaardigheden en langs de beschermheilige van de stad Florence. Dit was een leeuw die luistert naar de naam - je raadt het al - La Marzocco."

La Marzocco leeuw

"Het was een lange dag voor ons en we besloten de rondleiding in een bruin Florentijns cafe met heerlijk koud bier en geweldige aperitivo. Natuurlijk moest er ‘s avonds weer worden gegeten. Wij werden werkelijk waar achterover geblazen door de fantastische keuken van Toscane. De locale bereidingswijzen van vlees en kaas waren zo indrukwekkend dat al het eten in Nederlands sindsdien een teleurstelling is.

Na een doodstille nacht in de Toscaanse bergen bespraken wij bij het ontbijt hoe rumoerig Nederland is en hoe erg we niet terug willen. Te veel tijd om daarover na te denken is er gelukkig niet, we worden snel naar de presentatie-ruimte gebracht voor een ontzettend leerzame presentatie over water en later over de Strada (de drukinstelbare machine). Een intensieve ochtend, gevolgd door een wederom verbluffende lunch, bevinden we ons 's middags weer in de fabriek. We komen precies in de thee-pauze aan waardoor alle monteurs aan het pingpongen en tafeltennissen zijn. Geweldig om de levensvreugde te zien waarmee die mannen werken. Later krijgen we nog een masterclass boiler-lassen en mogen we kijken in de geheime workshop van de product-ontwikkelaar."

Opengewerkte machine

"Na wederom een geweldig diner met de beste wijnen zit ons avontuur bij La Marzocco er al weer op. Drie geweldige maar vermoeiende dagen later en we bevinden ons weer op de autostrada. Henk en Enrico hebben ons met buitengewone gastvrijheid een onvergetelijke trip aangeboden waar we een kijkje in de keuken hebben gekregen van de Italiaanse passie en trots. Ik snap nu waarom de Italianen de beste ter wereld zijn in prestigieuze industrie. La Marzocco, Ferrari en Gucci zijn geen toevalstreffers maar worden gedreven door de Italiaanse trots om de beste ter wereld te zijn."

Dank aan onze partner Espresso Service West voor het mogelijk maken van deze reis.

What's next

LEES MEER tostichef

meet the makers - tostissimo's ...

In de Meet the Makers serie geven we je een kijkje achter de Coffeecompany schermen. Deze keer neemt ...

LEES MEER lemonade

Meet the Makers - Pinkyrose Lem...

In de Meet the Makers serie geven we je een kijkje achter de Coffeecompany schermen. Deze keer neemt ...

Back to Top