Meet the Makers - Pinkyrose Lemonade

Meet the Makers - Pinkyrose Lemonade

Coffeecompany HQ

6 minute read

In de Meet the Makers serie geven we je een kijkje achter de Coffeecompany schermen. Deze keer neemt Nikki je mee in de wereld van fresh, handmade lemonade. De wereld van Pinkyrose!

3 smaken op een rij Fresh, handmade lemonade van Pinkyrose. Bij Coffeecompany vind je 3 varianten: Spiced Lemon & Rose, Straight Lemon en Floral Ginger & Orange.

In een ketel zit een donkerbruine substantie die licht wordt verwarmd. “Het smaakconcentraat van de siroop Dark Caramel & Seasalt”, vertelt kok Mat Buitelaar. Als je met je neus dichterbij komt ruik je gember en korianderzaad; kruidig en exotisch. We staan in de lichte, grote keuken in de Foodstudio in Rotterdam, waar met de hand de verse limonadesiropen van Pinkyrose worden gemaakt. Mat en medeoprichter Hugo van den Emster zijn hier drie jaar geleden als eerste ter wereld mee begonnen. “Een half jaar geleden zijn we hiernaartoe verhuisd”, vertelt Hugo. “Onze vorige keuken was gewoon te klein geworden.”

Tekst: Nikki van Duuren / Beeld: Carmen Huisman

Hoe zijn jullie Pinkyrose geworden?

“We zaten beiden te eten in de Fiskebar in Antwerpen en raakten aan de praat”, vertelt Hugo. “Mat is 20 jaar chef-kok geweest en we spraken over de trend om puristisch met eten om te gaan en hoe ver mensen daarin gaan, maar drankjes helemaal links laten liggen. Mat maakte al jaren verse siropen en had zelfs al een naam bedacht: Pinky Rose. In een film die hij had gezien zat een bandiet met de naam Pinky. Rose was een mooie toevoeging die past bij limonade. Met mij kwam de ’verpakking’ van het merk. Ik voegde de namen bij elkaar tot de merknaam Pinkyrose en bedacht de flamingo erbij. Daarmee krijgt het een beetje een Miami Vice-achtige sfeer en komt het niet in het stoffige homemade-hoekje terecht.”

Hugo schenkt in

Toen was er een merk. Maar nog geen siroop. Hoe begin je dan?

Hugo: “We hebben vier smaken helemaal from scratch bedacht. Dat doe je door heel veel te proeven. Samen en met barmannen.” Mat vult aan: “Het zijn unieke smaken. Het is dus niet zo dat we bestaande frisdranken proberen na te maken en verbeteren. Alle ingrediënten die we gebruiken hebben een specifieke eigenschap. Vanille maakt rond, sereh maakt fris. Dat zijn je bouwstenen om tot een mooie siroop te komen.” Hugo: “De eerste siroop die we maakten was Spiced Lemon & Rose. Een frisse, spicy limonadesiroop met rozenblaadjes, rode peper, oosterse kruiden en specerijen. In totaal zitten er veertien ingrediënten in. Het is nog altijd onze populairste smaak.

De ingrediënten

In de stellingkast in de keuken staan kratten vol ingrediënten als gedroogde rozenknoppen, zeezout, jeneverbessen, oranjebloesem en korianderzaad. In de koelcel erachter staan jerrycans met zelfgemaakte lemonjuice en er liggen vacuüm verpakte citroen- en sinaasappelschillen. De siropen van Pinkyrose worden met natuurlijke ingrediënten, kruiden en specerijen gemaakt zonder kunstmatige toevoegingen. Uit het hele proces dat we vanmiddag te zien krijgen spreekt passie voor pure producten.

Jullie keuken gaat binnenkort uitbreiden. In hoeverre gaan jullie dan afstappen van het handgemaakte dat we nu allemaal zien?

“We hebben nu twee ketels van 100 liter, straks krijgen we zes ketels van 300 liter. Ook krijgen we een machine die de blikjes vult, dat doen we nu zelf met een trechter. Maar we zullen nooit vruchtenconcentraten inkopen. Alles blijft ‘heel’ binnenkomen. Wat we het meest verbruiken zijn citroenen. We zitten nu op 600 kilo per week, maar dat gaat deze zomer denk ik verdubbelen.”

Citroen

Na 2 jaar in business staat Pinkyrose aan de vooravond van hun doorbraak bij het grote publiek. In Rotterdam zijn de siropen al niet meer weg te denken uit de horeca. Als toevoeging in je gin-tonic bij Ballroom, als verfrissing naast je frietje bij ‘haute friture’ Tante Nel en natuurlijk als verse limonade op het terras van Coffeecompany. Maar ook in de rest van Nederland doet Pinkyrose inmiddels mee en er is nu ook interesse uit het buitenland: Scandinavië, Duitsland, België.

Hoe snel willen jullie daarheen?

Hugo: “Zo snel mogelijk. Maar de uitdaging van Pinkyrose is de houdbaarheid. Omdat er geen kunstmatige stoffen aan toegevoegd zijn moet het gekoeld blijven, anders gaat het gisten. Een blikje is daarnaast drie maanden houdbaar. Vorige zomer was ik in New York en ik had in mijn bagage wat blikjes meegenomen. Bij verschillende bars en restaurants heb ik de siropen laten proeven. Ik kreeg veel enthousiaste reacties van barmannen die ermee wilden werken. Maar ja, die houdbaarheid… Daar moeten we nog iets op verzinnen.”

Wat zijn de verdere toekomstplannen? Een nieuwe smaak?

Hugo: “Nu produceren we nog steeds in het geheim, maar als de keuken helemaal af is willen we hier in de Foodstudio tastings organiseren, waarbij mensen kunnen komen proeven. Een soort ‘Pinkyrose experience’ moet dat worden. En qua smaken... Mat heeft wel 50 smaken op de plank liggen. De eerste die we willen gaan produceren is ‘Virgin Gin Tonic’.”

Dat klinkt heerlijk. Wat zit erin?

Hugo: “Kinabast geeft de smaak van tonic. Verder wordt het een siroop op basis van komkommer die je kunt mixen met gin en spuitwater.”

Van de vier smaken die Pinkyrose op dit moment produceert zijn er drie verkrijgbaar als limonade bij Coffeecompany. Naast de Spiced Lemon & Rose is er ook de keuze uit Straight Lemon of Floral Ginger & Orange.


Het maken van de siropen kun je vergelijken met het maken van een bouillon. Het duurt zeven dagen om een Pinkyrose op smaak te brengen.


3 smaken

Hebben jullie een favoriet?

Mat: “Nee, alle smaken dienen een ander doel. Straight Lemon is een echte basissmaak, een klassieke limonade maar dan met meer bite. Je kunt er heel veel mee: doe er wat bosbessen in of een sliert komkommer.” Hugo: “In de Floral Ginger & Orange zitten drie soorten gember. Daarnaast onder andere lavendel, kurkuma en piment. Het maken van de siropen kun je vergelijken met het maken van een bouillon. Het duurt zeven dagen om een Pinkyrose op smaak te brengen.”

Zo lang hebben we niet om te wachten, maar gelukkig staan er genoeg blikken die al af zijn. Voor we weggaan maakt Hugo een Spiced Lemon & Rose voor ons. Het roze drankje ziet er niet alleen tropisch uit, het smaakt ook echt heerlijk. Helemaal niet zo zoet als je zou denken als je de kleur ziet. Het is fris en spicy en je proeft de rozenknoppen er echt in terug. Het is de zomer gevangen in een glas.


Smaken

Spiced Lemon & Rose – Met zijn tot de verbeelding sprekende kleur is de smaak Spiced Lemon & Rose het paradepaartje van Pinkyrose. Een frisse en kruidige drank met roze-bloemblaadjes, rode peper en Oosterse kruiden, zoals laos en kaffir limoenblad. Straight Lemon – Straight Lemon komt het dichtst bij een klassieke lemonade; een zoete maar frisse drank met citroen en citroengras. Floral Ginder & Orange – Floral Ginger & Orange doet wat oriëntaals aan. Een heerlijke zoete en bloemige drank met sinaasappel, kurkuma, verschillende types van gember, peper en lavendel.


Pinkyrose is verkrijgbaar bij de volgende locaties:

Amsterdam – Admiralengracht, Amstelstraat, Berenstraat, Ferdinand Bolstraat, Ceintuurbaan, Haarlemmerdijk, Javaplein, Kinkerstraat, Middenweg, Muidergracht, Oosterdokskade, Rijnstraat, Scheldestraat, Spui, Treublaan, Westerdok, Van Woustraat, Wibautstraat. Rotterdam – Beurs, Eendrachtsplein, Meent. Den Haag – Korte Poten, Noordeinde, Scheveningen, WTC/Prinsenhof. Utrecht – Nachtegaalstraat, Vismarkt. Groningen – Carolieweg, Oude Ebbingestraat. Delft – Markt

What's next

LEES MEER tostichef

meet the makers - tostissimo's ...

In de Meet the Makers serie geven we je een kijkje achter de Coffeecompany schermen. Deze keer neemt ...

LEES MEER trip report

Meet the Makers - La Marzocco

CC captain Leslie ging samen met brander Tom en technicus Hayo langs bij de makers van onze espressom...

Back to Top