Een avond bij het Dutch Aeropress Championship

Een avond bij het Dutch Aeropress Championship

CC Oosterdok, Amsterdam

1 minute read

De Aeropress: een zetmethode zo veelzijdig dat er wedstrijden mee worden gehouden.

In een interview afgelopen week verklaarde Aeropress-uitvinder Alan Adler zijn verbazing rondom de koffiewedstrijdjes die met zijn apparaat werden gedaan: "Not in my wildest fantasy dreams did I ever consider that. (...) (T)he idea of competing with something to make what you drink every morning never occurred to me." Inmiddels worden de Aeropress Championships over de hele wereld gehouden, en afgelopen vrijdag was Nederland aan de beurt. En wij waren gastheer.

De regels van de Aeropress Championship zijn simpel: per willekeurige ronde mogen drie deelnemers in acht minuten een filterkoffie maken voor de jury. Iedereen gebruikt dezelfde koffie, waarmee ze al een tijdje hebben kunnen oefenen. De jury kiest daarna de koffie die zij het lekkerst vinden, en die gaat door naar de volgende ronde. Maar hoe simpel de regels ook zijn, de recepten zijn des te ingewikkelder. Deelnemers spelen met maalgraad, temperatuur, filters, roeren, ander water, noem maar op.

We hadden huidige wereldkampioen Jeff Verellen, Isabelle Verschraegen en Rob Berghmans gevraagd om uit Antwerpenover te komen om te jureren en Onno van Zanten om als hoofdjurylid te fungeren.

Isa Verschraegen en Rob Berghmans

Jeff Verellen

Boontjes werden gesorteerd, fines (kleine stofdeeltjes die ontstaan tijdens het malen) werden gezeefd.

Angelo sorteert bonen

Fines zijn gezeefd

Na halve finales bleven Lex Wenneker en Erik Oosterhuis over om te strijden voor het brons, en Bob Wenneker (inderdaad, broer van) en Simon Boone streden om de eerste plek. Uiteindelijk won Simon Boone de wedstrijd. Nummer 2 en 3 gingen respectievelijk naar Bob Wenneker en Erik Oosterhuis. Gefeliciteerd!

Simon Boone

Wil je het thuis ook proberen? Dit is het winnende recept van Simon Boone , in zijn eigen woorden:

  • Water opzetten (Spa)
  • Boontjes pikken (eventuele defects)
  • 16 gram koffie 20/30 sec bloom 90ºC water
  • Opgieten tussen 3 en 4
  • 1 ½ min wachten
  • 20/30 press
  • cool on ice
  • Serve

What's next

LEES MEER simpel & ...

How-to: Aeropress

Ken je die assistent chemicus uit Breaking Bad die een eigen methode verzon om koffie te zetten zonde...

Back to Top