Melk: Creatief met melk

Melk: Creatief met melk

Coffeecompany HQ

3 minute read

Coffeecompany-barista’s Belle en Bruno zijn door naar de finales van de Latte Art Kampioenschappen. De truc? Oh gewoon, een driedubbelinverted tulp met twee hartjes ernaast.

Latte Art Championship

Wij konden vrijdag 22 november een feestje vieren: alle vier CC-deelnemers van Nederlandse koffiewedstrijden waren door naar de finale! Met een filmpje werd bekendgemaakt dat Coffeecompany-barista’s Belle, Bruno, Vincent en Kim door waren naar de finale van de Latte Art- en Dutch Barista Championship. Nu de eerste roes eraf is, is het een mooi moment om ze wat vragen te stellen over hun wedstrijdervaringen en de weg naar de finales, begin mei 2014.

*Latte art (je weet wel, die mooie figuren in je cappuccino of latte) hoort sinds 2004 tot de officiële nationale wedstrijden, georganiseerd door de Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) Nederland. Doel is om twee keer twee lattes te maken en presenteren in zes minuten. Je wordt onder andere afgerekend op je techniek en presentatiestijl, maar vooral op de moeilijkheidsgraad en consistentie van de figuren in het kopje. Dat gaat heel ver: ieder jaar is er wel weer een wereldkampioen die een nieuw figuur introduceert (afgelopen jaar won bijvoorbeeld de Japanse Hisako Yoshikawa met onder andere een roosje). Dit jaar deden barista’s Belle en Bruno mee met de Latte Art Kampioenschappen. De winnaar mag zich beste Latte Arter van Nederland noemen en naar de wereldkampioenschappen in Melbourne, Australië. Huidig Nederlands kampioene Esther Maasdam is echter al drie jaar ongeslagen. *

Hoi Belle! Kun je je even voorstellen? Wie ben je, waar werk je?

Ik ben Belle, 21 jaar. Ik werk nu 4,5 jaar bij CC, waarvan de eerste 3,5 jaar op de Ferdinand Bol en sinds een jaar op Mr. Treublaan. Daarnaast geef ik basis- en latte arttraining en ook de Coffee Workshop voor klanten. En ik speel met regelmaat vliegende keep voor andere winkels.

Vorig jaar deed je ook al mee met de Latte Art Kampioenschappen. Waarom heb weer meegedaan?

Omdat ik met Cerianne (oud Coffeecompany-trainer, red.) de deal had gemaakt dat we dit jaar weer mee zouden doen, ook al wilde ik dat niet. Al is dat niet willen een beetje tegenstrijdig, want tegelijkertijd wilde ik ook heel graag laten zien dat ik het wél kan. En het is toch tof om Coffeecompany te promoten bij landelijke wedstrijden.

Hoe lang heb je ervoor getraind?

In september vroeg Cerianne of ik mij al had ingeschreven, waarop ik 'euh.. waarvoor?' antwoordde. Ik had de voorrondes pas weer rond februari of maart verwacht namelijk, dus november kwam vrij hard aan. Ik heb me ingeschreven en ben, samen met Cerianne, direct begonnen met trainen. Een goede anderhalve maand in totaal.

Was je gespannen voor de run? Wat heb je precies gemaakt/gedaan?

Nee, ik was van tevoren helemaal niet zenuwachtig. Heb ook vrij relaxed zitten wachten tot ik eindelijk aan de beurt was. Kreeg alleen tijdens m'n run een beetje last van knikkende knieën, maar ik geloof dat niemand dat heeft gezien. Ik was blij dat ik achter een tafel stond, haha. In m'n run moest ik twee keer twee identieke lattes maken, dus vier in totaal, en dat binnen zes minuten. Ik heb figuren gemaakt waar ik eigenlijk niet echt een naam voor heb. Denk dat ik de een zou omschrijven als een driedubbelinverted tulp met twee hartjes ernaast en de ander tja... die moet je zien, denk ik.

Wanneer ga je trainen voor de finale? En gaat Cerianne je weer helpen?

Ik ben gisteren weer begonnen. Al ben ik al sinds ik te horen kreeg dat ik door was, al aan het nadenken over wat ik ga schenken. Moeilijk! Cerianne gaat me zeker weer helpen. Ze heeft zelfs een heel drilschema voor me opgezet, van nu tot aan de finale.

Latte Art Championship

Hoi Bruno! Kun je je even voorstellen? Wie ben je, waar werk je? Hoe lang werk je al bij CC?

Ik ben Bruno en ik werk nu volgens mij een jaar en tien maanden bij Coffeecompany Vismarkt in Utrecht. Dat is trouwens de beste CC!

Waarom heb je meegedaan aan Latte Art?

Uhm, ja, dat vroeg ik me eerst ook af, haha. Maar tijdens de vorige Coffeecompany Barista Cup had ik de latte art throwdown gewonnen dus dacht ik 'waarom ook niet?' Of het nou goed zou gaan of niet, ik kon in elk geval zeggen dat het tof was om meegedaan te hebben. En dat was het!

Wat maakt meedoen zo tof?

De spanning. Maar ook zien wat anderen maken.

Had je een coach?

Yep, Belle en Cerianne. Zij hebben mij echt heel goed geholpen. En mijn captain Lottie natuurlijk!

What's next

LEES MEER grinders

Malen: Messen vs. Schijven: wel...

Wij verkopen bij Coffeecompany alleen maar koffiemalers met maalschijven. Toch zijn elektrische messe...

LEES MEER DAC Recipes

Press like a champ

De Aeropress is onze favoriete methode om filterkoffie te maken en we waren dan ook een van de eerste...

Back to Top