Pu Erh Blood Orange
2 minute read
Een nieuwe tijdelijke thee bij de CC (hà!): Pu Erh Blood Orange. Van alle soorten thee is Pu Erh misschien wel het meest bijzonder en complex. In dit artikel probeert onze thee-expert Thomas (oftewel Theemas) je in het kort uit te leggen wat Pu Erh is.
Tekst & beeld: Thomas Vos
Het verhaal van Pu Erh begint in de Tang dynastie (618-907) in de Chinese provincie Yunnan. In die tijd werd thee geruild voor Tibetaanse pony’s. Door deze handel ontstond de Ancient Tea Horse road, een pad dat duizenden kilometers lang was en door verschillende landen liep. Volgens verhalen zou groene thee stevig worden samengepakt om zoveel mogelijk thee mee te kunnen nemen. Tijdens de reis begon de thee te fermenteren. Wanneer de handelaren een jaar later op hun bestemming aankwamen was de thee door de warmte en humiditeit behoorlijk gefermenteerd. Bij velen bleek de smaak van de gefermenteerde thee goed te vallen en zo ontstond de thee die wij nu kennen als Pu Erh.
Pu Erh is een post-gefermenteerde thee wat betekent dat de thee langzaam oxideert en wordt aangetast door micro-organismen.
Er bestaan twee soorten Pu Erh. Sheng (‘raw’) en Shou (‘cooked’). Beide soorten worden gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis, waarbij de verschillende grootte van de bladeren zorgen voor een specifiek ‘recept’. Voor de productie van Pu Erh worden niet alleen de allerjongste blaadjes geplukt zoals bij groene thee, maar kunnen ook wat oudere (grotere) bladeren gebruikt worden.
Sheng Pu Erh is een van de eerste theeën uit China en dan met name uit de Yunnan Province. De thee wordt over het algemeen samengeperst in verschillende vormen welke jaren worden bewaard. Volgens sommigen kan het wel tot 30 jaar duren voordat de thee volledig gerijpt is. Een goede kwaliteit Sheng Pu Erh wordt daarom elk jaar meer waard. Hierdoor wordt de thee niet alleen gedronken maar ook gebruikt als ruilmiddel en investering. De manier waarop de thee bewaard wordt zal zich uiteindelijk uiten in de smaak. Wordt de thee te vochtig bewaard dan zal dat de smaak op een andere manier beïnvloeden dan wanneer het droog bewaard wordt.
In de jaren ’70 ontstond er een grote vraag naar Pu Erh. Doordat er meer vraag was dan de beschikbare thee, werd een nieuwe manier van produceren ontwikkeld. Het proces leek sterk op de Sheng Pu Erh maar was een stuk sneller. Voordat de thee werd geperst lieten de producenten de thee snel fermenteren voor ongeveer 45 tot 60 dagen. Hierdoor kon de thee meteen gedronken worden en ontstond er een nieuwe categorie Pu Erh: Shou (cooked). Het is vooral deze soort thee die veel aardse tonen heeft.
Shou Pu Erh gecombineerd met bloedsinaasappel.
Een andere manier van Pu Erh bewaren is het bewaren in fruit. Een bekende manier is het bewaren van Pu Erh in de schil van een Xinhui mandarijn. Deze mandarijnen groeien in de regio Xinhiu, Guangdong Province, China. De mandarijnschil wordt voorzichtig uitgehold en gevuld met Pu Erh. Een Xinhui mandarijn gevuld met Pu Erh wordt ook wel Ganpu genoemd en moet eerst worden gedroogd op een lage temperatuur.
Bij Coffeecompany hebben wij gekozen om een Shou Pu Erh te combineren met bloedsinaasappel. Door deze een lange tijd samen te laten rusten neemt de Pu Erh de tonen van de bloedsinaasappel over. Samen vormen ze een mooie en gebalanceerde smaak van een citrusvrucht die op een bedje van mos in het bos ligt. Een bijzondere thee maar dan iets toegankelijker!
What's next
Meghalaya LaKyrsiew
LaKyrsiew - dat 'de ontwaking' betekent in de lokale Khasi taal - is een plan dat na 2 eeuwen eindeli...
Thee met moeders
Het is moederdag en dus nodigde barista Thomas zijn moeder uit voor een kopje thee op de Branderij. O...