Thee met moeders

Thee met moeders

CC Branderij, Amsterdam

2 minute read

Het is moederdag en dus nodigde barista Thomas zijn moeder uit voor een kopje thee op de Branderij. Of nou ja, kopje thee? Voor Gong Fu Cha. De traditionele manier van thee opschenken uit China.

Thomas houdt van koffie, maar misschien nog wel meer van thee. En natuurlijk nog wel het meest van zijn moeder Wilma. Daarom nodigde hij haar voor moederdag uit op de Branderij voor een traditionele Chinese theeopschenking. Ookwel 'Gong fu cha', wat de kunst van de thee betekent.

Gong fu cha is een manier van theezetten waarbij het draait om de beleving van de gast en de verschillende smaken van de thee. De tea master schenkt daarom meerdere keren thee op in een klein potje. Bij elke opschenking kunnen de blaadjes zich steeds meer uitvouwen en komen er nieuwe smaken vrij. Zo krijg je elke keer meer van de thee te proeven.

Zoals gezegd: de beleving van de gast speelt een grote rol bij de opschenking. De tea master raakt bijvoorbeeld nooit een kopje aan met zijn handen, daar wordt een speciaal soort pincet voor gebruikt. Verder is er een volgorde van handelingen die standaard aangehouden wordt en het liefst wordt er rustgevende muziek op de achtergrond gedraaid. Iets met vogeltjes bijvoorbeeld (nee, echt!).

Het eerste wat de tea master doet is de thee afmeten, wat gedaan wordt met een schepje. Tijdens een theeopschenking wordt er altijd overgedoseerd, zodat de smaak wordt uitvergroot. Het is echt een proeverij.

!

Na het afmeten wordt er water over de thee heen gegoten van rond de 95 graden, direct daarna wordt de thee uitgeschonken in een kannetje: de chahai. Deze eerste trekking wordt niet gedronken, maar alleen gebruikt om de kopjes mee voor te verwarmen. Het is bedoeld om de blaadjes voor te bereiden op de rest van het water, ze gaan zo al een beetje open en kunnen bij de volgende trekking meer smaak afgeven.

Dan begint het echte opschenken. Het potje wordt helemaal vol geschonken met water, er wordt 10 seconden gewacht en vervolgens wordt het weer uitgeschonken in de chahai. Vanuit daar gaat het in een speciale sniffer cup, bedoeld om de thee te ruiken voor het drinken.

!

Eindelijk, er mag nu geproefd worden! In drie slurpen hoort het kopje leeg te gaan. Slurpen ja, want door zuurstof bij de thee te laten komen ervaar je de smaak het best. Een goede tea master kan de thee tot wel 25 keer opnieuw opschenken om er keer op keer nieuwe en mooie smaken uit te halen. Elke keer dat de thee opnieuw opgeschonken wordt, wordt de thee vijf seconden langer getrokken.

Moeder Wilma vindt het allemaal leuk en aardig, maar wel wat veel gedoe voor thuis. Daarom mag ze van Thomas zelf aan de slag met de Largo. Een soort vissenkom waarin je de thee laat trekken. Mams kiest voor Dragon Well. De bekendste groene thee die uit de Chinese provincie Zhejiang komt en met de hand gewokt wordt.

!

De wijze lessen die Thomas meegeeft aan Wilma:

  • gebruik één gram thee op 100 ml water
  • het liefst is het water rond de 90 graden voor deze Dragon Well (het mag ook iets kouder bij groene thee, maar deze Dragon Well kan best veel hebben)
  • schenk het water via de kom op in plaats van recht op de thee, anders verbrand de thee en wordt het bitter - wat niet hoort bij groene thee
  • laat het anderhalve minuut trekken

Cheers mams! Op jou.

What's next

LEES MEER De ontwaking!

Meghalaya LaKyrsiew

LaKyrsiew - dat 'de ontwaking' betekent in de lokale Khasi taal - is een plan dat na 2 eeuwen eindeli...

LEES MEER Tijdelijke thee

Pu Erh Blood Orange

Een nieuwe tijdelijke thee bij de CC (hà!): Pu Erh Blood Orange. Van alle soorten thee is Pu Erh miss...

Back to Top