Interview met grafisch ontwerper Vincent Meertens

Interview met grafisch ontwerper Vincent Meertens

CC Oosterdok, Amsterdam

2 minute read

Het lijkt wel een jaarlijkse traditie: iedere editie van een landelijke Aeropress-wedstrijd krijgt een poster. Iedere nationale wedstrijd lijkt hiermee elkaar te willen aftroeven. Zo zijn er intussen tientallen zo niet honderden posters van voorgaande Aeropress Championships.

Vorig jaar werden onder andere deze posters ingestuurd. Dit jaar hebben we grafisch ontwerper Vincent Meertens gevraagd om voor ons een poster te ontwerpen. We vroegen hem hoe de poster van het Dutch Aeropress Championship 2016 dit jaar tot stand kwam.

Poster & Vincent

Hoi Vincent, kun je wat over jezelf vertellen? Wie ben je en wat heb je zoal gedaan?

"Hallo! Ik ben Vincent Meertens en werk als zelfstandig grafisch ontwerper. Ik heb gestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en daarna een jaar in New York gewoond en gewerkt. Sinds 3 jaar woon ik in Amsterdam."

Waar heb je je in gespecialiseerd? Hoe zou je je eigen stijl benoemen?

"Mijn werk kenmerkt zich als conceptueel en typografisch gedreven. Ik probeer me altijd te laten inspireren door hoe iets werkt of in elkaar zit. Dat kan een beginpunt zijn voor een ontwerp, zowel conceptueel als beeldend. Momenteel werk ik voornamelijk aan visuele identiteiten, met ook een sterke aanwezigheid op het web. In het verleden heb ik ook veel aan infographics gewerkt, zoals bijvoorbeeld de Subjective Map of New York City, of TimeMaps (red: beide hier afgebeeld). Je zou mijn werk kunnen herkennen aan de grote rol die typografie speelt, en het is ook vrij kleurrijk en heeft altijd een conceptueel karakter, iets verhalends. Begin 2015 heb ik samen met compagnon Floris Douma ontwerp studio Cometa.cc opgezet waarmee we ons specialiseren in visuele identiteiten met een sterke aanwezigheid op het web."

A subjective map of New York

Kun je iets vertellen over de totstandkoming van de DAC-poster? Wat was de specifieke opdracht en hoe ben je daarmee verder gegaan? Kende je de Aeropress eigenlijk al voordat je de opdracht kreeg?

"Nee, eerlijk gezegd niet. Door mijn samenwerking met Strietman (red: handgemaakte espressomachines) was ik beter op de hoogte van espresso. Ik wilde voorkomen dat het een te letterlijke interpretatie van de Aeropress zou worden. In plaats van deze letterlijk af te beelden heb ik eerst onderzocht wat het is en hoe het werkt. Het doordrukken van water door gemalen koffie, van vast naar vloeibaar, koud naar warm en de 6 hoekige onderkant plus de filter vormden het beginpunt. In abstracte zin is de werking van de aeropress en het zetten van koffie dus verbeeld door het gebruik van kleur(verlopen), patronen en compositie. De typografie volgt dit ritme ook. Een dubbele betekenis heeft de kleur, wat natuurlijk overduidelijk in eerste instantie staat voor Nederland, en daarnaast icm de gradient en het patroon ook een beetje een Dutch Design gevoel geeft."

TimeMaps

Hoe past de DAC-poster binnen je andere werk?

"Vooral door de werkwijze, gebruik van typografie en kleur."

Ben je erbij, zaterdag de 19e?

"Heel graag!"


Posters wereldwijde kampioenschappen 2016

kampioenschappen Met de klok mee vanaf linksboven: Japan, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabiƫ, Griekenland, Denemarken, Ierland

Back to Top