CC Eendrachtsplein
Rotterdam

In de schaduw van 'Kabouter Buttplug' aan het levendige Eendrachtsplein vind je CC Eendrachts. In deze ruime winkel bieden we veelal beginnende artiesten een podium. We houden namelijk niet alleen van een lekkere bak koffie; ook kunst en muziek staan bij ons hoog in het vaandel. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over het culturele programma in onze winkel. 

Adres

Eendrachtsplein 2
3012 LA Rotterdam
010-3032811

Openingstijden

Ma – Vr 8:00 – 18:00
Za - Zo 8:30 – 18:00

In de schaduw van 'Kabouter Buttplug' aan het levendige Eendrachtsplein vind je CC Eendrachts. In deze ruime winkel bieden we veelal beginnende artiesten een podium. We houden namelijk niet alleen van een lekkere bak koffie; ook kunst en muziek staan bij ons hoog in het vaandel. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over het culturele programma in onze winkel. 

Eendrachtfestival 2014

By Nydia CC Eendrachtsplein, Rotterdam

Eendrachtfestival 2014

Hou je ook van muziek en koffie? Kom dan op 27 februari 2014 naar CC Eendrachtsplein tijdens het Eendrachtfestival in Rotterdam (vanaf een uurtje of 5).

The Beatmakers Union maakt beats, beats met samples! Tijdens het festival doen ze dit met een speciale track-selectie van DJ held BenjiB. Terwijl de beatmakers doen waar ze goed in zijn, zal Los Bangeles fijne plaatjes draaien!

Benieuwd naar de rest van het programma? Check dan de de facebook-pagina van het Eendrachtfestival.

Foto: Jasper Plukhooij

Expo CC Eendrachtsplein

CC Eendrachtsplein, Rotterdam

Expo CC Eendrachtsplein

De beste combinaties op het gebied van koffie hoef je soms niet te zoeken in een type boon of een bepaalde zetmethode. Wist je bijvoorbeeld dat kunst en koffie al jaren een gouden duo is bij Coffeecompany? Een hoop van onze vestigingen fungeren daarom als expositieruimte voor getalenteerde kunstenaars. Bij Coffeecompany Eendrachtsplein in Rotterdam kun je op dit moment onder het genot van een goeie kop koffie de expositie van kunstenaarsduo Kongmeis bekijken. Marco Versloot en Manon Rietveld zijn het brein achter onder andere het Rotterdams Alfabet wat in de winkel hangt. CC Eendrachtsplein store manager Nikki van Duuren was benieuwd naar de fascinatie van het duo met Rotterdam en interviewde hen!

Hoe zijn jullie Kongmeis geworden? Manon: “We kennen elkaar van Ikea, waar we allebei werken. Ik werd gevraagd te helpen bij een kunstevent en moest meteen aan Marco denken. Samen hebben we toen een kunstveiling georganiseerd met kleine zelfgemaakte kunstwerkjes. We merkten meteen dat het werkte tussen ons: we hadden een bepaalde kracht samen. Maar toen dachten we nog dat het eenmalig was.”

Wat voor kunst maken jullie? Manon: “Ons werk is vrij breed, maar typografie is een leidraad.” Marco: “Daar hebben we allebei wat mee. Ik kom uit de graffiti scene en Manon is ook altijd bezig geweest met tekst. Ik woon al mijn hele leven in Rotterdam. Veel van ons werk heeft met de stad te maken.” Zoals jullie ‘Het Alfabet van de RotterdammerT’ dat bij Coffeecompany aan de muur hangt. Hoe zijn jullie op het idee daarvoor gekomen? Marco: “We brainstormen vaak met een kop koffie. Wat ons inspireert kan iets kleins zijn: een woord, een toffe techniek. Het is al even geleden dat we het alfabet hebben gemaakt dus hoe we begonnen weet ik niet meer precies. Ergens ontstond het idee om een Rotterdams alfabet te maken, dus gingen we bij iedere letter iets typisch Rotterdams bedenken.”

duo

Welke letter was het moeilijkst? Manon weet direct: “De X. Die hebben we niet meteen kunnen bedenken. Uiteindelijk is het ‘XXX’ onder elkaar geworden: het teken van Amsterdam. Met als ondertekst: ‘Vergelijk Rotterdam nooit met Amsterdam. Daar houden de Rotterdammers niet van.’ Marco kwam trouwens heel snel op de Q, dat verbaasde me. De Q staat in het alfabet voor OQ, de oudste Rotterdamse seksclub.” Beiden lachen hard. En welke was juist heel makkelijk? Manon: “De G. Van Gers. Dat woord gebruiken we allebei dagelijks. Rotterdammers zeggen gers als ze iets mooi of leuk vinden. Voor de K hadden we trouwens ook veel opties. Kapoentje, kakkerlak, uiteindelijk is het ‘kroten’ geworden, het Rotterdamse woord voor bietjes.”

Inmiddels werken jullie 6 jaar samen als Kongmeis. Wat vonden jullie het leukste project om te doen tot nu toe? Marco: “Sinds anderhalf jaar zitten we een beetje in een stroomversnelling met ons werk. Het leukste wat we hebben gedaan vind ik de kunstwand in het Nationale-Nederlanden Douwe Egberts Café. Dat was een interactief werk: je moest met je telefoon ernaartoe om het kunstwerk te begrijpen. Ook werd social media daar heel erg ingezet, we hadden de meeste likes gekregen dus werden we uitgekozen om te exposeren.” Manon vult aan: “Wat ik het tofst vond was dat ons ‘Rotterdams rijmpie’ werd geprojecteerd op De Rotterdam. Ons gedicht en het alfabet zijn trouwens ook terug te vinden in het King Kong Hostel op de Witte de Withstraat. Daar kun je de ‘Kongmeis kamer’ boeken. Dat is natuurlijk wel heel gers.”

Jullie brainstormen vaak met koffie, hebben jullie verteld. Wat is jullie favoriet op het menu van Coffeecompany? Manon: “Eigenlijk geen koffie, ik vind de Pinkyrose lemonade heerlijk. Mijn favoriet op het menu is de Spiced Lemon & Rose. Tijdens de opening van onze expositie heb ik die aan iedereen aangeraden.” Marco: “Voor mij wel koffie, een medium americano.” Hij voegt er lachend aan toe: “Zwart zoals m’n ziel, zoals Manon altijd zegt.” De expositie van Kongmeis is nog tot begin september te zien bij CC Eendrachtsplein (Eendrachtsplein 2, Rotterdam).

Meer Kongmeis kun je vinden op kongmeis.com

Back to Top