Tea

Tea

Het is na water de meest gedronken drank op aarde. Maar wat is thee nu eigenlijk?

Thee. Het is na water de meest gedronken drank op aarde. Elke cultuur heeft zijn eigen manier van bereiden en drinken. Maar wat is thee nu eigenlijk? Dit lijkt misschien op het begin van een aflevering van het Klokhuis maar stiekem vinden veel mensen het lastig om een definitie van dit drankje te geven. Barista Thomas is al een flinke tijd gefascineerd door thee en legt het een en ander uit.

Wat is thee nu eigenlijk?

Op de vraag wat thee is, hebben we een gouden regel gevonden die altijd werkt: Water (H2O) + bladeren van de Camellia Sinensis (welke variëteit dan ook) = thee!

Maar wat is de Camellia Sinensis en hoezo hebben we het over 'variëteiten'?

De Camellia Sinensis is een plant die naar alle waarschijnlijkheid uit China stamt. De plant is familie van de Camellia Theceae en kent drie belangrijke variëteiten: Sinensis, Assamica en de Cambodiensis. Thee moet dus altijd van de Camellia Sinensis komen. Is dit niet het geval - zoals bij Rooibos of een kruid als kamille - dan is het in feite geen thee maar een 'infusie' of 'tisane'.

De drie variëteiten van de Camellia Sinensis op een rijtje:

Camellia Sinensis Sinensis – Deze plant is vooral te vinden in China maar komt ook veelvuldig voor in onder andere Taiwan, India (bijvoorbeeld in de streek Darjeeling) en Japan. De Sinensis houdt van koude, hoge gebieden. De plant heeft bladeren die klein maar delicaat in smaak zijn. Als de plant met rust wordt gelaten kan hij ongeveer zes meter hoog worden en enkele honderd jaren oud.

Camellia Sinensis Assamica – De tweede variëteit is de Camellia Sinensis Assamica. Deze komt voornamelijk voor in India, Afrika en Sri Lanka en is vernoemd naar het gebied waar Major Robert Bruce de plant in het begin van de 19e eeuw ontdekte: Assam. De plant is robuuster dan de Sinensis en dit is terug te vinden in de smaak. De Assamica wordt veel gebruikt om zwarte (ook wel rode) thee van te maken. Denk hierbij vooral aan English breakfast tea. De Assamica is de grootste van de drie variëteiten. De plant kan wel 30 meter hoog worden.

Camellia Sinensis Cambodiensis – De derde is de Camellia Sinensis Cambodiensis (ook bekend onder de naam Javabush) die veel wordt gebruikt om theeplanten mee te kruisen maar vrijwel nooit voor consumptie.

Bij Coffeecompany gebruiken we vrijwel alleen de Camellia Sinensis Sinensis-variëteit vanwege zijn delicate smaak. De oorsprong van onze theeën is terug te brengen naar China, Taiwan en het gebied Darjeeling.

Back to Top