Roasting

Roasting

Voordat je koffie kan gaan zetten moet er gebrand, geroosterd of gewokt worden: de koffie bruin maken zeg maar. Onze queste is om het maximale uit de zoetheid van de koffie naar boven te halen, zonder die te verliezen door de koffie te donker te branden.

Als de balen koffie binnenkomen uit het land van oorsprong zijn de koffiebonen nog groen. Al onze koffie wordt in een Grainpro zak in de jute zak verscheept. Dit zorgt ervoor dat de groene koffie vers blijft tot hij gebrand wordt. De hele bijzondere lots worden vacuüm verpakt.

Koffie branden is in principe eenvoudig. De kunst zit hem in de nuance en consistentie. Voordat de koffie in de branderij belandt is er al heel veel werk verzet op de plantage, in de verwerking en in de selectie. Daardoor ligt er een verantwoordelijkheid om al dat werk zo goed mogelijk te vertalen in de gebrande koffie.

Onze filosofie over branden is eigenlijk altijd hetzelfde: per origine, variëteit en verwerking creëren we een brandprofiel waarin de intrinsieke kwaliteiten van de koffie het mooist tot hun recht komen. Een brandprofiel is de weg en het verloop naar een bepaalde eindtemperatuur. Met het branden ontwikkel je de suikers die van nature in goede koffie aanwezig zijn.

Onze koffie kun je vaak als licht gebrand typeren. We mikken op maximale suikerontwikkeling, zodat de koffie op zijn zoetst is. Hoe donkerder je brandt, hoe meer suikers worden omgezet in verbrande suikers, of houtskool. Zonde.

Onze beide espressoblends, Oude School en Nieuwe School, worden volgens ons recept gebrand in de branderij van Lincoln en York, een bevriende branderij in Engeland. Alle single origin koffies en tijdelijke espresso’s worden gebrand in Amsterdam-Oost, in onze branderij aan het Zeeburgerpad 1a. Je bent van harte welkom om daar eens binnen te stappen als je geïnteresseerd bent; grote kans dat branders Tom en Nathan bezig zijn met het branden van een verse batch in onze Celeste Giesen brander.

Back to Top