Coffee drinks

Coffee drinks

Onze favoriete drankjes die de barista’s graag voor je maken. Hoe dan precies ? We geven graag een kijkje in de keuken.

Toen Coffeecompany haar deuren opende in 1996 wilden we mensen kennis laten maken met de veelzijdigheid van koffie. Koffie is namelijk een van de meest veelzijdige dranken die we kennen: van je eerste kopje aan de ontbijttafel via een latte to-go onderweg naar college of juist een afspraakje erna naar een goede espresso na een diner. Warm, koud, zoet met een smaakje, puur of met slagroom, van een feestje tot je dagelijkse brandstof.

Nu is er sinds 1996 veel veranderd. Allereerst leren we steeds meer over hoe we koffie het best kunnen zetten, welke melkschuimtechnieken het beste werken en hoe je het maximale uit een mooie espresso haalt. Onze sourcers, branders, trainers en barista’s zijn dagelijks bezig te zorgen dat de koffie net weer een stukje lekkerder wordt.

Het allereerste ingrediënt is natuurlijk een goede, verse koffieboon. Die bonen hebben we, maar daarnaast heb je ook de nodige apparatuur en training nodig.

Het grootste deel van ons assortiment wordt gezet met een espresso als basis. Dit doen we met de grote machines die je prominent op onze counters ziet, de La Marzocco's. Dit Italiaanse merk is een van de grondleggers achter de espressomachine en deelt daarnaast ook onze wens om continu te zoeken naar verbetering.

Professionele machines persen het water onder een druk van negen bar door de koffie heen. Constante druk is hierbij het toverwoord, iets waar simpelere thuismachines het vaak moeilijk mee hebben. Daarnaast bezitten de machines over aparte boilers voor de stoompijp. Hierdoor wordt de temperatuur en de druk van het water voor de koffie niet beïnvloed wanneer je een kan melk opschuimt voor je cappuccino.

Met een mooie, blinkende machine ben je er alleen nog niet. Minstens even belangrijk is de maler. De meeste aroma’s die je ruikt tijdens het malen van koffie verdwijnen net zo snel als hoe lekker ze ruiken, dus malen wij on demand; van de maler in een keer door naar de machine.

Dan zoeken we het goede recept voor de koffie in de maler. We wegen hoeveel gram koffie we in de filterdrager doen en hoeveel gram vloeibare espresso er in het kopje loopt. Dit - in combinatie met de doorlooptijd - geeft een goede indicatie of de espresso is zoals we hem bedoelen. Gedurende de dag veranderen deze omstandigheden (bijvoorbeeld door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid in de winkel) nogal eens, dus is het continu bijstellen.

Voor veel mensen is de koffie niet compleet zonder perfect geschuimde, glanzende en romige melk. In 1996 stonden we nog te oefenen met VHS videobanden uit Australië, ondertussen hebben we het steeds beter in de vingers. Een kwestie van veel oefenen, gesprekken met melkwetenschappers voeren, overstappen naar biologische melk en meedoen aan kampioenschappen (serieus? ja ) We schuimen de melk standaard tot zo'n 65 graden, omdat de suikers bij hogere temperaturen verbranden (zoals bij lang houdbare melk). Mocht je jouw koffie heter willen, dan kun je dat uiteraard altijd vragen.

Thuis?

Je kunt thuis natuurlijk ook voor een gave espressomachine gaan ( koop dan vooral ook een goede maler) en een workshop volgen. Na een beetje fanatiek oefenen kun je dan ons hele assortiment thuis maken. Het is wel een kostbare aangelegenheid en alles goed afstellen, schoonmaken en onderhouden is nogal een klus.. Vooral voor die paar kopjes per dag.

Als wij thuis zijn maken en drinken we daarom graag filterkoffie. Ook in Coffeecompany vind je het steeds vaker. Een Aeropress bijvoorbeeld. Nog steeds is een maler belangrijk, maar verder is de hele operatie een stuk eenvoudiger en voor sommigen is het resultaat zelfs lekkerder. Vergelijk het met een elektrische vs een unplugged gitaar. Met espresso worden de smaken versterkt en vervormd, bij filter is het resultaat weliswaar minder intens, maar wel heerlijk genuanceerd. De zetmethode voor die superspeciale koffiebonen.

Back to Top