Brewing

Brewing

Voor lekkere koffie heb je goede koffie, water en liefde nodig. Toegegeven, een bonenmaler en een soort van filter zijn ook handig, maar veel ingewikkelder hoeft het niet te worden.

Noem ons nerds, maar wij zijn over weinig dingen zo serieus als over goede koffie. Voor goede koffie heb je drie ingrediënten nodig:

  • Lekkere koffie
  • Water
  • Liefde

Zonder deze drie zal het je niet lukken om goede koffie te maken.

Koop verse koffie.

Check altijd of er op je zakje koffie een branddatum staat. Gebrande koffie verliest heel snel zijn smaak. Afhankelijk van de branding kan het na een week of zes al veruit het meeste karakter verloren hebben. Wij geven altijd aan wanneer onze koffie gebrand is. Bewaar die koffie liefst op een plek waar het beschermd is tegen lucht, licht, warmte en vocht. Bewaar koffie nooit in de koelkast of vriezer. Dan neemt het onherroepelijk de smaak aan van de doperwten die ernaast liggen.

98.4-98.8% van je koffie is water

Het drankje dat we koffie noemen is eigenlijk vooral water: zo’n 98 tot 99 procent is water, aqua, l’eau of gemeentepils. Bij espresso is dit trouwens iets minder. Dat betekent dat als we al het water zouden laten verdampen, we maar een paar gram koffie overhouden (dat spul dat ze ‘instant coffee’ noemen). Niet zo gek dus dat de kwaliteit van het water heel belangrijk is voor de kwaliteit van je koffie. Het kraanwater in Nederland is geweldig, maar een beetje afhankelijk van waar je woont. Voor goede koffie moet water precies de juiste hoeveelheid mineralen hebben. In onze winkels gebruiken we allemaal mooie filters om het water perfect te filteren. Heb je thuis geen lekker water uit de kraan, kan je overwegen je Kenya AA eens te proeven met blauwe Spa, of water gebruiken uit een karaf met koolstoffilter.

Choose your weapons

Je kent ons waarschijnlijk van onze koffie gebaseerd op espresso. Hoewel het zeker mogelijk is om waanzinnige espresso thuis te maken, verkopen we geen espressomachines. We denken dat, als je betere koffie thuis wil drinken, filterkoffie veel goedkoper en leuker is en minstens zo lekker. Als we espresso en filterkoffie vergelijken, kun je espresso zien als een elektrische gitaar met veel distortion en filterkoffie als een klassieke gitaar. Ze zijn allebei mooi en je kunt er op verschillende momenten van genieten.

Binnen filterkoffie heb je twee methodes: met een metalen filter en met een papieren filter. Het verschil zit hem vooral in de body (mondgevoel) van de koffie. Omdat een metalen filter meer oliën doorlaat, zal de body dikker zijn. Dit gaat wel ten koste van helderheid van smaak en vaak zullen onderin de kop nog wat kleine koffiedeeltjes achterblijven. De keuze tussen metaal en papier is er dus vooral een van voorkeuren.

Een goede maler kopen is het beste wat je kan doen om thuis betere koffie te drinken. Natuurlijk niet zo sexy als een espressomachine of een mooie chemex, maar evengoed indrukwekkend op je aanrecht. Filterkoffie verliest 60% van zijn aroma binnen een kwartier na het malen, bij espresso gaat het nog sneller. Zelfs koffie uit de goedkoopste maler is beter dan koffie die dagen eerder gemalen is. We doen het natuurlijk met liefde (maak je keuze in de webshop of vraag ernaar in de winkel), maar als het even kan moet je vooral in een maler investeren.

Er zijn veel verschillende malers te koop, grofweg te verdelen in twee soorten: messenmalers en schijfmalers. Wij gebruiken zelf alleen malers met maalschijven erin en we raden jou aan dat ook te doen. Een messenmaler, eigenlijk niet veel meer dan een kleine blender, is voor veel mensen hun eerste maler. Wij vinden het zonde om goede koffie door een messenmaler te halen. Dit is vooral omdat die messen nooit een echt consistent resultaat opleveren. Bovendien zijn er betere alternatieven te koop voor hetzelfde geld.

Koop je voor het eerst een maler en maal je kleine hoeveelheden per keer, dan raden we een handmaler aan. Goedkoop en klein, dus hij kan makkelijk mee op reis. Bovendien goed voor je armspieren. Ga je wat serieuzer koffie drinken, stap dan over op een elektrische maler.

We kunnen uren over koffie praten, en dat doen we ook regelmatig. Maar niet hier en niet nu. Het mooie van koffie is dat jij de laatste bent die er nog iets aan toevoegt: jouw vakmanschap en jouw liefde. Drink het. Wees er trots op.

Back to Top