News

De Koffie van Tegenwoordig

CC Oosterdok, Amsterdam

De Koffie van Tegenwoordig

Marthijn de Vries, barista bij Coffeecompany Oosterdok, schreef ‘De Koffie van Tegenwoordig’. Een boek over specialty coffee bestaande uit vier hoofdstukken: culture, grow, roast en brew. Donderdag 8 december is de boekpresentatie in Coffeecompany Oosterdok. Net voor de eerste exemplaren van de drukker afrolden spraken we hem over het boek en zijn interesse in koffie.

Tekst: Nydia van Voorthuizen

Waar begon jouw koffieverhaal?

“Toen ik uit huis ging om in Maastricht Hotel Management te studeren gaf mijn moeder mij zo’n Bialetti mee en een molentje. Op mijn studentenkamer ben ik toen Youtube-filmpjes gaan kijken, want ik had geen idee hoe zo’n ding werkte. Daar is het allemaal mee begonnen.”

Wanneer kwam de switch van ‘wel leuk’ naar de passie die het nu is?

"Ik verhuisde terug naar Utrecht en ging daar werken bij espressobar Zwart Goud. Dat is waar ik mijn eerste echte koffie-ervaring opdeed. Als ik iets doe, dan wil ik ook gelijk alles weten. Mij er echt in verdiepen. Dat gold ook voor koffie en dat is daar ontstaan. Ik heb toen ook een cursus gevolgd aan de International Tea and Coffee Academy en ondanks dat ik het meeste ergens wel al wist, heeft dat ook bijgedragen."

En hoe kwam het dat je uiteindelijk een boek wilde schrijven?

"Ik merkte al snel dat het moeilijk was de waarheid op tafel te krijgen. Dan wilde ik bijvoorbeeld weten wat een espresso nou eigenlijk was en bleek de definitie overal net anders te zijn. Om meer duidelijkheid te krijgen ging ik het een en ander op papier zetten. In eerste instantie vooral voor mezelf, ik had geen plannen om het uit te geven. Tot ik met mijn vriendin op vakantie was in Frankrijk. In een koffiebar lag een boekje met de beste koffieplekken in Parijs en waar je het best je koffie kan kopen. Dat vond ik echt super tof en we dachten toen: waarom maken we niet zoiets voor Nederland? Voor de tent hebben we toen zitten brainstormen, maar dachten al snel dat al dat soort info via Google makkelijk te vinden is. Toen kwam dus het idee om meer over het verhaal achter de koffie op papier te gaan zetten en ‘De Koffie van Tegenwoordig’ is daarvan het resultaat. Ik wilde geen boek schrijven van 300 pagina’s, maar bij de basics blijven. Ik hou ook van duidelijkheid. Vandaar dat het uiteindelijk vier hoofdstukken zijn geworden. Ik begin met de cultuur en ga dan van de boon, grow en roast, tot het uiteindelijke zetten van koffie. Het boek is dan ook bedoeld voor bezoekers van koffiebars die zelf geen barista zijn, maar wel meer willen weten."

Wat is het in koffie dat jou zo trekt?

"Ik vind het tof om dat wat ik doe heel precies te doen, echt te nerden. Koffie is zo ongelooflijk breed. Het is niet alleen maar een goede boon en er dan water overheen gooien. Je kunt er eindeloos mee experimenteren. En dat koffie mensen samenbrengt, iets wat in het boek ook terugkomt. Onder het koffiedrinken ga je dingen bedenken, koffie is daar de fuel voor. Dat vind ik mooi."

Als er een ding is wat mensen uit je boek meenemen of onthouden, wat zou dan moeten zijn?

"Dat mensen beseffen dat de koffie die we in Nederland drinken eigenlijk echt slecht is. De norm is hier laag. Hopelijk pikken ze dan wat kleine dingetjes op uit het boek waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat ze elke dag een goede kop koffie drinken. Via via heb ik nu bijvoorbeeld iemand leren kennen die net met zijn collega’s een Aeropress en molentje heeft aangeschaft. Ze drinken niets meer uit de automaat en hij appt af en toe wat ze aan het proberen en doen zijn. Ik hoop met het boek de norm net een beetje omhoog te halen."

Wat is je gouden tip voor het maken van goede koffie? Met welke kleine verandering kun je een grote stap maken?

"Verse bonen malen! Daar ben ik ook mee begonnen. En ga lekker experimenteren."

Wil je bij de boekpresentatie van De Koffie van Tegenwoordig zijn? Dat kan! Donderdag 8 december ben je vanaf 20:00 uur welkom bij Coffeecompany Oosterdok.

Back to Top