How-to: Chemex

How-to: Chemex

Door Coffeecompany, Coffeecompany HQ

1 minute read

Niet alleen een esthetisch fraaie zetmethode, hij maakt - met wat liefde en aandacht - ook fantastische koffie!

Zeventig jaar later staat hij niet alleen in veel keukenkastjes, maar ook in het MoMa. Gelukkig is het niet alleen een esthetisch fraaie zetmethode, hij maakt - met wat liefde en aandacht - ook fantastische koffie!

Het geheim zit hem in de extra dikke filters, die veel oliën en vaste stoffen in de koffie vasthouden. Het resultaat is een hele cleane, lichte en fruitige koffie. De conische vorm van de Chemex zorgt voor een langere ‘contacttijd’ tussen koffie en water, wat leidt tot een betere extractie. Dit is ook meteen een uitdaging: zorg voor een goede maler, die niet te veel fines produceert, stof-achtig poeder waardoor de dikke filter kan verstoppen. Maal ook wat grover dan voor een 'gewoon' papierenfilter.

Al met al een van de beste manieren om je vrienden en familie thuis te imponeren met je koffieskills. Het grote voordeel is dat je namelijk in een keer een rondje kan geven!

Er zijn veel recepten voor de Chemex beschikbaar. Hier een makkelijke om mee te beginnen:

Spoel de filter door met heet water, deze filters geven een hoop (verkeerde) smaak af

Doe 30 gram grof gemalen koffie (tussen de maling voor snelfilter en cafetière in) in de filter

Schenk eerst 50ml water op, wacht 30 seconden. De koffie hoort op te zwellen (dan is hij vers!)

Schenk nu in ongeveer 4 minuten 450ml water op. Zorg dat alle koffie wordt geëxtraheerd

Neem gemaakt bescheiden de bewondering van je gasten in ontvangst

What's next

LEES MEER Latte Art

Melk: Creatief met melk

Coffeecompany-barista’s Belle en Bruno zijn door naar de finales van de Latte Art Kampioenschappen. D...

LEES MEER DAC Recipes

Press like a champ

De Aeropress is onze favoriete methode om filterkoffie te maken en we waren dan ook een van de eerste...

Back to Top